Tətbiqi riyaziyyat və kibernetika fakültəsi

Kompyuter elmləri və İnformatika müəllimi ixtisasları üzrə yüksək ixtisaslı kadrlar hazırlayan, yüksək elmi və texniki bazası olan Tətbiqi riyaziyyat və kibernetika fakültəsi 40 ildən artıqdır yaxındır ki, fəaliyyət göstərir. Fakültədə 18 professor və elmlər doktoru (onlardan biri Azərbaycan MEA-nın həqiqi, üçü isə müxbir üzvüdür), 50 dosent və elmlər namizədi çalışır. Fakültənin 4 müasir kompüter sinfi və elmi kitabxanası var.

Fakültədə elmi-pedoqoji kadrların hazırlanmasına xüsusi fikir verilir. Fakültənin hal-hazırda 18 ixtisas üzrə 109 magistrantı (onlardan biri Türkiyə Respublikasının vətəndaşıdır ), 17 doktorantı (onlardan 7-si İran İslam Respublikasının, 1-i Türkiyə Respublikasının vətəndaşıdır) və 3 dissertantı var. Fakültədə müntəzəm olaraq elmi seminarlar fəaliyyət göstərir və bu seminarlarda yalnız fakültə əməkdaşları deyil, eyni zamanda digər fakültə və elmi-tədqiqat müəssisələrinin əmkdaşları da iştirak edirlər.

Fakültə əməkdaşları aldıqları elmi nəticələri ölkəmizdə və eləcə də xarici ölkələrdə nəşr edilən elmi jurnallarda çap etdirir, müxtəlif elmi konfranslarda məruzələrlə çıxışlar edirlər.

Dekan: akademik Mehdiyev Məhəmməd Fərman oğlu

Dekan müavinləri:

1. Dekan müavini: dosent Kazimov Cavanşır Kazım oğlu
  2. Elmi işlər üzrə dekan müavini: dosent Xankişiyev Zakir Fərman oğlu
  3. Humanitar məsələləri üzrə dekan müavini: dosent Cəbrayılov Şamo İsax oğlu

Tətbiqi riyaziyyat və kibernetika fakültəsində 10 kafedra fəaliyyət göstərir:

1. Tətbiqi riyaziyyat kafedrası ;
  2. Riyazi fizika tənlikləri kafedrası ;
  3. İnformasiya texnologiyaları və proqramlaşdırma kafedrası;
  4. Riyazi kibernetika kafedrası;
  5. Optimallaşdırma və idarəetmə kafedrası;
  6. Əməliyyatlar tədqiqi və riyazi modelləşdirmə kafedrası;
  7. Ehtimal nəzəriyyəsi və riyazi statistika kafedrası;
  8. Iqtisadi kibernetika kafedrasi;
  9. Tətbiqi analizin riyazi üsulları kafedrası;
  10. İnformatika kafedrası.

Müasir kompüterlərlə təchiz olunmuş kompüter sinifləri və elmi kitabxana fakültədə tədrisin və elmi tədqiqat işlərinin yüksək səviyyədə aparılmasına xidmət edir.

Tətbiqi riyaziyyat və kibernetika fakültəsində 11 istiqamət üzrə elmi-tədqiqat işləri aparılır. Bu istiqamətlər aşağıdakılardır:

1. Xüsusi törəməli diferensial tənliklər üçün bəzi məsələlərin tədqiqi və adi diferen-sial tənliklərin spektral nəzəriyyəsi.
  2. Bəzi diferensial və inteqral operatorların tədqiqi;
  3. Paylanmış sistemlərdə informasiyanın tamlığını təmin edən alqoritm və proqram vasitələrinin işlənməsi
  4. Qeyri-bircins anizotropik örtüklərin asimptotik nəzəriyyəsi;
  5. Qeyri-lokal şərtli adi və xüsusi törəməli diferensial tənliklərlə təsvir olunan optimal idarəetmə məsələlərinin tədqiqi;
  6. Sosial-iqtisadi proseslərin təhlili və model­ləşdirilməsi;
  7. İqtisadi çatışmazlıq şəraitində resursların bölünməsi;
  8. Qlobal şəbəkələrdə paylanmış verilənlər bazasının idarəetmə alqoritminin qurulması;
  9. Kəsilməz və diskret optimallaşdırma və idarəetmə məsələlərinin keyfiyyət və konstruktiv tədqiqi;
  10. Qeyri-xətti diferensial tənliklər üçün optimal identifikasiya və idarəetmə məsələləri və onların  iqtisadi-ekoloji proseslərə tətbiqi;
  11. Tsiklik xidmətli kütləvi xidmət sistemlərində idarəetmə məsələləri.

Fakültənin keçmiş SSRİ məkanında yerləşən bir çox elm və təhsil müəssisələri ilə əlaqədəri mövcuddur. Bunlardan Moskva, Sankt-Peterburq, Novosibirsk, Rostov, Kiyev, Belarus, Tbilisi, Riqa Dövlət Universitetlərini, RF EA-nın Steklov adına Riyaziyyat İnstitutunu, RF EA-nın Sibir şöbəsinin Riyaziyyat İnstitutunu, Moskva Energetika İnstitutunu, Voronej Pedoqoji İnstitutunu, Ukrayna EA-nın Kibernetika İnstitutu, Ukrayna Riyazi maşınların və sistemlərin problemləri İnstitutunu, Ukraynanın Vinnitsa Texniki Universitetini, Belarus Riyaziyyat İnstitutunu və başqalarını qeyd etmək olar. Eyni zamanda ABŞ, Almaniya, İtaliya, Böyük Britaniya, Fransa, Çexiya, İsrail, Türkiyə, İran Universitetləri ilə də əlaqələr mövcuddur. Bu sıradan Bonn, Leypsiq və Sərbəst Berlin Universitetlərini, İranın Zəncam Universitetini xüsusi qeyd etmək lazımdır.
Fakültənin bir sıra əməkdaşları müqavilə əsasında Türkiyə Respublikasının müxtəlif Universitetlərində çalışırlar.

Bakalavr pilləsində aşağıdakı ixtisaslar üzrə kadrlar hazırlanır

1. Komyuter elmləri
  2. İnformatika müəllimi

Magistratura pilləsində aşağıdakı ixtisaslar üzrə kadrlar hazırlanır